Within Practice 2022

13-18 Juni

Liz Kinoshita VOLCANO ©Giannina Urmeneta Ottiker

Within Practice är en festival för samtida danspraktiker. Under 2022 hålls Within Practice i samband med den sista veckan av MDT:s sommarfestival Lustholmen. Tillsammans med Anrikningsverket kommer vi i år även att presentera ett antal konserter. Så kom, delta, dela, lyssna, titta och inspireras av det som är dansens kärna – själva praktiserandet!  

I år breddas festivalen och får fler format: en serie konstnärssamtal, kontemplativa konserter och föreställningar, samt festivalens slutfest – ett hejdundrande kalas! Precis som under tidigare festivaler får du ta del av ett rikt workshop program, praktik presentationer och delnings sessioner med en fantastisk line-up av konstnärer, som Bambam Frost, Liz Kinoshita, Samlingen, Alma Söderberg, Tiran Willemse, Andros Zins-Browne mfl.  

Festivalen fokuserar på praktik och praktiker utifrån den praktiserandes perspektiv. Begreppet praktik(er) används ofta inom dans och koreografi. En del skulle nog säga att det är överanvänt. Men idén om praktik kan också skapa möjligheter för nya riktningar, bort från en projektifiering av konsten, mot andra långsiktiga metoder. Praktik kan vara ett sätt att skapa koreografi och rörelse – att träna/repetera, lära sig saker eller att öva (praktisera). Within Practice lyfter praktikens experimentella och insisterande kvaliteter och erbjuder en plats för praktik, samtal och praktik presentationer. Vi vill bygga en gemenskap mellan utövare som lyfter och stimulerar diskussioner om vad samtida danspraktiker kan vara.

Välkommen!

  • Initiativtagare och koncept, Björn Säfsten, Säfsten Produktion
  • Kurering, Björn Säfsten/Säfsten Produktion och Anna Efrraimsson, teatechef MDT
  • Kurering konsertprogram, Johan Östman, Anrikningsverket
  • Produktion, Vilma Sohlberg, Björn Säfsten & Magnus Nordberg/Nordberg Movement i samarbete med MDTs team
  • Partners, SKH och Anrikningsverket

Within Practice 2022 är ett samarbete mellan Säfsten Produktion och MDT i samarbete med SKH och Anrikningsverket. Säfsten Produktion genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet och Stockholm Stad.

Kalender

JUN10
JUN11
JUN13
JUN14
Liz KinoshitaLiz Kinoshita
Workshop
10.00–12.30, MDT
Andros Zins-BrowneAndros Zins-Browne
Workshop
13.00–17.00, SKH
BamBam FrostBamBam Frost
Workshop
13.30–16.00, MDT
JUN15
Liz KinoshitaLiz Kinoshita
Workshop
10.00–12.30, MDT
Andros Zins-BrowneAndros Zins-Browne
Workshop
13.00–17.00, SKH
BamBam FrostBamBam Frost
Workshop
13.30–16.00, MDT
JUN16
Liz KinoshitaLiz Kinoshita
Workshop
10.00–12.30, MDT
Alma SöderbergAlma Söderberg
Workshop
10.00–13.00, Segelsömmarsalen
Andros Zins-BrowneAndros Zins-Browne
Workshop
13.00–17.00, SKH
BamBam Frost, Liz Kinoshita + Eli Keszler (US)BamBam Frost, Liz Kinoshita + Eli Keszler (US)
BamBam Frost, Liz Kinoshita + Eli Keszler (US)
19.00–21.30, MDT
JUN17
Andros Zins-BrowneAndros Zins-Browne
Workshop
10.00–12.00, MDT
Alma SöderbergAlma Söderberg
Workshop
10.00–13.00, Segelsömmarsalen
Alma Söderberg, Andros Zins-Browne + Canilla (NO/DE)Alma Söderberg, Andros Zins-Browne + Canilla (NO/DE)
Alma Söderberg, Andros Zins-Browne + Canilla (NO/DE)
19.00–21.30, MDT
JUN18
JUN19

Food truck tillgänglig: Tannta Yaasaye

En food truck, Tannta Yaasaye, bjuder på Västafrikansk mat med vegetariska alternativ mellan evenemangen den 13 och 18 juni. Du hittar dem vid vattnet utanför MDT. Food truck ordnat av MDT.

BamBam Frost: Workshop

BamBam Frost YES © Märta Thisner

BamBam Frost är koreograf, dansare och performer uppvuxen och baserad i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i samtida dans från DOCH/SKH och har en lång praktik av att arbeta som dansare för andra koreografer. Sedan 2017 har Frost initierad, koreograferat och framfört egna verk. Hennes första helaftons verk SORRY hade premiär under våren 2018, följt av SO SORRY som turnerade i Sverige med Riksteatern under våren 2019. BamBams verk YES hade internationell premiär på Dansehallerne i Köpenhamn i maj 2021 och hösten 2021 presenterade BamBam Frost ”En koreografisk konversation” tillsammans med Lydia Östberg Diakité på Moderna Museet. Samma höst hade de premiär på sitt gemensamma verk ”odödlig topp – immortal summit”. Just nu förbereder BamBam ett verk för fyra dansare som har premiär på MDT i november 2022. 

Workshop: BamBam konstnärliga praktik handlar i grund och botten om att vara öppen för förändring, insistera på njutning, fiktion och transformation. De idéerna skapar olika rörelse praktiker för varje verk och nu bjuder in till en workshop där deltagarna får testa en serie praktiker som ligger som grund för hennes senaste verk.  BamBam har ett intresse för underhållnings kulturer och sociala dancer från -20 talet fram till idag och nu bjuds deltagarna till att utforska BamBams estetiska värld och referensram tillsammans med henne. Vi kommer delvis att testa rocking, grunden till föreställningen SORRY. En lek med bilder, danser och poser från populärkultur, som vi genom repetition sakta transformerar. En utforskning av dess potential i jakten på att hitta förslag på hur de skulle kunna ta form i en spekulativ framtid eller parallell värld. Vi kommer även att arbeta med de associativa dans praktiker (begrepp myntat av Lydia Ö. Diakité) som ligger som grund för verket YES. Samt tillsammans utforska det material som i skrivande stund håller på att ta form för det nya verket.  Detta är BamBams första workshop för professionella och hon ser fram emot att utforska vad materialet kan vara tillsammans med er.

Här under hittar du biljetter till alla event BamBam är med i under festivalen.

 

Biljetter för BamBams workshop:

 

13 juni 13:30-16:00 i Studio 2, MDT

14 juni 13:30-16:00 i Studio 2, MDT

15 juni 13:30-16:00 i Studio 2, MDT

 

https://www.nortic.se/dagny/event/38000

Notera att BamBams workshop tar plats under flera dagar och kräver att alla medverkande kan vara med under alla datum. Biljett bokas en gång för alla dagar.

 

Biljetter till Praktikpresentationer av BamBam Frost och Liz Kinoshita + kontemplativ konsert av Eli Keszler (US)

16 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38013

 

biljetter för Sharing session med samlingen och panel: Sången & Fiktionen

18 juni 17:00-19:00 i Studio 2, MDT

 

Evenemanget innehåller både två samtal och en sharing session med Samlingen.

Läs mera om evenemanget i menyn. 

https://www.nortic.se/dagny/event/38007

Liz Kinoshita: Workshop

11 O'clock Liz Kinoshita © Giannina Urmeneta Ottiker

Liz Kinoshita, född i Toronto, Kanada, flyttade till Europa 2002 och tog examen från P.A.R.T.S. i Bryssel, Belgien 2008. Sedan dess har hon arbetat med ZOO/Thomas Hauert, Tino Sehgal, Good Move/Eleanor Bauer, Hiatus/Daniel Linehan, Ornella Mamba och Joachim Koester. Liz har även skapat egna verk och turnerat internationellt med samarbetspartners såsom Clinton Stringer, Justin F. Kennedy och Salka Ardal Rosengren med flera. 2013 började Kinoshita att studera mechanisms of the musical och under 2014 skapade hon den samtida dans-backstage-musikal-föreställningen VOLCANO. 2017 hade hon premiär med Radical Empathy (på uppdrag av Den Danske Scenekunstskole) och You Can’t Take It With You, en in-the-round-föreställning om slöseri kontra behov. Liz var delaktig i Broadwaymusikalen West Side Storys (2020) konstnärliga team, koreograferad av Anne Teresa De Keersmaeker och regisserad av Ivo van Hove. Hon har varit en central medlem i voices of dance (VOD) och State Of The Arts (SOTA) som arbetar med samtida danskonstnärers rättigheter och intressen i Belgien. Liz har hållit i workshops och varit engagerad som mentor vid olika dansutbildningar i Europa och Nordamerika. Liz senaste verk 11 O’clock kommer att visas på scen och film 2021-2023.

Workshop:

Jag fokuserar på både fysisk och vokal tonalitet i min praktik, på tempo och klang. Jag strävar efter att stärka den fysiska tonusen i mindre vanliga koordinationer, som kanske inte praktiserats tidigare, och arbetar med att röra mig bort från invanda rutiner. Jag strävar också efter att framkalla och/eller släppa olika muskler för att stötta en riktning och lyfta dynamisk dans i alla de kroppsarkitekturer en dansare eller koreograf vill utforska. Jag älskar att praktisera den fysiska relationen till rytm och sång, att leka med förväntningar, och att förhoppningsvis få publiken att vara med om en helhetsupplevelse. Jag vill dela musik vi skapat tillsammans, och öva på att inkorporera material eller teman i koreografiska texter – med hjälp av låttexter – och sedan sammanfoga alla element, genom att balansera mellan bestämt och improviserat material, för att bygga upp performancedelar som praktiseras noggrant. Jag kommer att erbjuda verktyg för att undersöka performancematerialets delar, försöka förstå vad de är genom att ta reda på vad de inte är, undersöka var de har varit och vart de är på väg – för att förstå dem på djupet, för att reflektera tillsammans, för att förbli nyfiken och lekfull – så att materialet får en optimal potential att resonera  när det delas.

Länkar till biljetter för alla evenemang Liz är med på under festivalen hittas här under.

 

biljetter för Workshop med Liz Kinoshita

14 juni 10:00-12:30 i Studio 2, MDT

15 juni 10:00-12:30 i Studio 2, MDT

16 juni 10:00-12:30 i Studio 2, MDT

 

https://www.nortic.se/dagny/event/38002

Notera att Liz’s workshop tar plats under tre dagar och kräver att alla medverkande kan vara med under alla datum. Biljett bokas en gång för alla tillfällen.

 

biljetter för Praktikpresentationer av BamBam Frost och Liz Kinoshita + kontemplativ konsert av Eli Keszler (US)

16 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38013

 

biljetter för Sharing session med samlingen och panel: Sången & Fiktionen

18 juni 17:00-19:00 i Studio 2, MDT

 

Evenemanget innehåller både ett samtal och en sharing session med Samlingen.

Läs mera om evenemanget i menyn.

https://www.nortic.se/dagny/event/38007

Alma Söderberg: Workshop

Alma Soderberg, Deep Etude, 2018 at An Evening of Performances © Christa Holka

Alma Söderberg är en koreograf och artist som arbetar med både dans och musik. Hon använder sin röst och kropp för att spela på utrymmet dem emellan, som om det vore ett instrument. Hennes pågående studier handlar om hur vi lyssnar samtidigt som vi ser – förhållandet mellan örat och ögat. Hennes praktik har förankrats genom ett antal soloföreställningar såsom Deep Etude, Nadita med flera. Hon är även medgrundare till trion Entangled phrases och har gjort två verk för danskompaniet Cullberg. Hon har ett pågående samarbete med ljudkonstnären Dehendrik Lechat Willekens och har skapat filmen La mano que canta tillsammans med bildkonstnären Alex Reynolds.

Workshop:

Under workshopen kommer vi att arbeta med att koppla samman ljud, rörelse och rytm, i ett försök att på ett intimt sätt förena dans och musik, och tro på att den magi som uppstår när en skapar dans är likvärdig med musikens magi, utan att det upphör att vara ett skapande av dans.

Biljetter för alla evenemang Alma tar del av under veckan hittas här under.

biljetter för Workshop med Alma Söderberg

 

16 juni 10:00-13:00, Segelsömmarsalen på Skeppsholms Folkhögskola

17 juni 10:00-13:00, Segelsömmarsalen på Skeppsholms Folkhögskola

 

https://www.nortic.se/dagny/event/38005

Notera att Almas workshop tar plats under båda dagarna och kräver att alla medverkande kan vara med under båda datumen. Biljett bokas en gång för båda tillfällen.

 

biljetter för Praktikpresentationer av Alma Söderberg och Andros Zins-Browne + kontemplativ konsert av Canilla (NO/DE)

17 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38014

 

biljetter för Sharing session med samlingen och panel: Sången & Fiktionen

18 juni 17:00-19:00 i Studio 2, MDT

 

Evenemanget innehåller både två samtal och en sharing session med Samlingen. Läs mera om

evenemanget i menyn.

https://www.nortic.se/dagny/event/38007

Andros Zins-Browne: Workshop

Andros Zins-Browne and Will Rawls © Martha Joseph

Andros Zins-Browne (1981, New York) är en konstnär som arbetar i brytpunkten mellan performance och dans. I hans verk breddas koreografi till ett samspel mellan dansare, icke-dansare, sångare, objekt och texter. Centralt för hans arbete är utforskandet av kroppen som både materiell och immateriell, en plats för växlingar mellan förkroppsligade bilder och somatiska upplevelser. Bland hans tidigare verk kan Already Unmade nämnas – ett avskaffande av hans koreografiska arkiv – på ICA i London, Whitney Museum of American Art i New York, Rockbund Art Museum i Shanghai och Fondation Galeries Lafayette i Paris. Under de senaste åren har han även skapat remixer av befintliga verk: Jérôme Bel, 1995 (på uppdrag av e-Flux och KADIST Foundation), See-Saw av koreografen Simone Forti (Museum of Modern Art, New York) och The Tony Cokes Remixes (10th Berlin Biennal). I ett samarbete med konstnären Karthik Pandian presenterades Atlas Unlimited på PERFORMA19 Performance Biennial i New York – en serie utställningar, som genom skulptur och vokala performances, förenar berättelser om migrationsrörelser, förstörelse och återuppbyggnad. Under 2021 och 2022 beställdes hans verk av Danspace Project och Triple Canopy i New York och The Hammer Museum i Los Angeles. Zins-Browne har erhållit stipendier och utmärkelser från Goethe-Institut, det flamländska kulturministeriet, NYSCA och Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts.

Workshop: Feeeeeedings

Efter Feeds (Weld Dance Company, 2018) vill jag fortsätta att undersöka sociala medier som ett format för uttryck, kommunikation och förkroppsligande. Jag är fascinerad av frågor som vad en meme är, vad som blir viralt och vad en bugg är i det verkliga, levda rummet. Jag vill föreslå en ny zon för social interaktion och föreställer mig ett möte där vi kommunicerar på ett icke-verbalt sätt med korta sånger, koreografi och andra kroppsliga uttryck, som kan imiteras i oändliga variationer, skrikas ut i tomma intet utan resultat, eller hämtas ur ett arkiv med både kort och lång hållbarhet – ett slags chattrum där ingenting är begripligt och där allt, om än för en millisekund, är relevant. Workshopen är öppen för alla med erfarenhet av och/eller intresse för röst och rörelse. Du behöver inte vara tekniskt kunnig, men alla som kan tänka sig att vara ett weirdo några timmar per dag, under en vecka, är varmt välkomna att delta. Tillsammans kommer vi att utveckla ett språk och en struktur för denna praktik och framföra den inför publik i slutet av veckan. Med viss flexibilitet uppmuntras deltagarna att delta i alla workshoppar.

Biljetter för alla evenemang som Andros är med om under festivalen här under:

 

biljetter för Workshop med Andros Zins-Browne

 

13 juni 13:00-17:00 på SKH   

14 juni 13:00-17:00 på SKH  

15 juni 13:00-17:00 på SKH 

16 juni 13:00-17:00 på SKH  

17 juni 10:00-12:00 + 19:00-21:00 på MDT

 

https://www.nortic.se/dagny/event/38001

 

Notera att Andros workshop tar plats hela veckan och kräver att alla medverkande kan vara med under alla datum + praktikpresentationen. Biljett bokas en gång för hela veckan.

 

biljetter för Praktikpresentationer av Alma Söderberg och Andros Zins-Browne + kontemplativ konsert av Canilla (NO/DE)

17 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38014

BamBam Frost, Liz Kinoshita + Eli Keszler (US): BamBam Frost, Liz Kinoshita + Eli Keszler (US)

Ovan: Liz Kinoshita bild av © Arnaud Beleen & Irene Occhiato. Nere från vänster: BamBam Frost, bild av © Märta Thisner, och Eli Keszler, bild av © Dan Allegretto.

Kvällarna under festivalen består av två praktikpresentationer som följs av en konsert. Först får du möjligheten att möta två konstnärers reflektioner kring hens skapande, i en blandning av görande och beskrivande. Vi har bjudit in röster från koreografi fältet att på unika vis beskriva sitt skapande under 40 min. Varje kväll erbjuder två olika perspektiv. Kvällen avslutas med en konsert där vi bjuder in er till kontemplation och inlyssning efter dagens workshops, samtal och praktik presentationer.  

 

Torsdag 16 juni

Praktikpresentationer: BamBam Frost & Liz Kinoshita

Kontemplativ konsert: Eli Keszler (US)

 

Praktikpresentation: BamBam Frost 

Inspirerat av Octavia Butler, arbetar BamBam med mantrat “The only lasting truth is Change” i allt hon gör. Det kommer hon att göra även nu, vilket såklart innebär att denna beskrivning kanske är inaktuell dagen för presentationen. Men! Planen är att under presentationen praktisera hennes repetitiva, sakta transformerande, och associativa dans praktiker samtidigt som hon hela tiden beskriver vad hon gör. Det i sig är förstås en ny praktik, så vi får se hur det går. Det ni kan vänta er dock är ett live utforskande av vad BamBams praktiker har potential att ta henne och åskådaren när hon presenterar det just i detta kontext.

 

Praktikpresentation: ”favourite things” av Liz Kinoshita

Överraskningar är något av det mest energigivande för mig. Jag tycker att det är inspirerande att bevittna någon som tar en ny riktning, och har stor respekt för alla som koreograferar eller framför något på ett sätt så att de delar med sig av en avvikelse till publiken, sina samarbetspartners och sig själva. De mest delikata jag upplevt inom dans har varit när jag övat mycket på att skapa något. Till slut växer en ny version fram ur det jag har praktiserat – oavsett om det kommer från ett avbrott i en plan eller att det bara är den mest självklara versionen av ett scenframförande. För mig är det lättare att göra detta med musik och jag använder musikalitet som ett verktyg i min praktik. Jag tror att musikalitet kan bidra till att bygga en relation mellan publik och utövare och gör fysiska förslag mer transparenta, mer lättlästa eller kännbara, mer delbara. I praktikpresentationen vill jag dela några av mina favoritsaker: korta koreografiska förslag som jag har skapat och/eller framfört och som jag upplever är generösa gentemot publiken, uppradade och sedan uppackade, och ta en närmare titt på hur de uppkommit och vad de förhoppningsvis kan erbjuda.

 

Eli Keszler (US)

New York-baserade slagverkaren och kompositören Eli Keszlers senaste album ”Icons” släpptes 2021: ett uppslukande verk i evig rörelse som frammanar en storslagen och dystopisk västvärld. Det är ett lapptäcke av trumset, melodiska slagverk och elektroakustisk instrumentering, byggt på fragment av amerikansk abstraktion, antika skalor, industriella slagverk och film noir från jazzåldern—allt för att uppnå en känsla av imperialistiskt förfall. Keszlers instrumentala framträdanden ramas in av panoramiska ljudupttagningar av New York City och Odyssey Cave tillsammans med ljud på plats från hans globala resor, vilket gör en vidsträckt musik som tar hyperrealistiska former, svår att beskriva utanför den förlust och förundran som definierar vår ålder.

Keszlers musik, installationer och visuella verk har tagit plats på Whitney Museum, Lincoln Center, MIT List Center, 67 Ludlow, Victoria & Albert Museum, Sculpture Center, The Kitchen, South London Gallery, Hessel Museum, Harvard’s Carpenter Center for the Visual Arts , Luma-Foundation, Barbican-St. Lukes, Walker Art Center, LAX Art och MoMA PS1. Han har släppt soloalbum med Shelter Press, Empty Editions, ESP-DISK’, PAN och REL Records. Som kompositör inkluderar Keszlers uppdrag för den isländska symfoniorkestern, ICE Ensemble, Brooklyn String Orchestra och So Percussion. Keszler har samarbetat med bland annat Oneohtrix Point Never, Laurel Halo, Kevin Beasley, Rashad Becker, Laure Prouvost och David Grubbs.

https://www.elikeszler.com/

 

 

biljetter för Praktikpresentationer av BamBam Frost och Liz Kinoshita + kontemplativ konsert av Eli Keszler (US)

16 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38013

Alma Söderberg, Andros Zins-Browne + Canilla (NO/DE): Alma Söderberg, Andros Zins-Browne + Canilla (NO/DE)

Till vänster: Canilla bild av © Kari Jahnsen. Höger uppifrån: Andros Zins-Browne, bild av © Hugo Glendinning, och Alma Söderberg, bild av ©

Kvällarna under festivalen består av två praktikpresentationer som följs av en konsert. Först får du möjligheten att möta två konstnärers reflektioner kring hens skapande, i en blandning av görande och beskrivande. Vi har bjudit in röster från koreografi fältet att på unika vis beskriva sitt skapande under 40 min. Varje kväll erbjuder två olika perspektiv. Kvällen avslutas med en konsert där vi bjuder in er till kontemplation och inlyssning efter dagens workshops, samtal och praktik presentationer.

Fredag 17 juni

Praktikpresentationer: Alma Söderberg & Andros Zins-Browne

Kontemplativ konsert: Canilla (NO/DE)

Praktikpresentation: Alma Söderberg

The one trick pony. Under praktikpresentationen vill jag fundera vidare på trick. Särskilt det, eller de, trick som jag använder i min praktik, genom att göra ett ljud och en rörelse samtidigt. Den här enkla metoden har sysselsatt mig under de senaste tio åren och jag vill ta tillfället i akt att undersöka den närmare under performanceföreläsningen.

Praktikpresentation: Feeeeeedings av Andros Zins-Browne

Efter Feeds (Weld Dance Company, 2018) vill jag fortsätta att undersöka sociala medier som ett format för uttryck, kommunikation och förkroppsligande. Jag är fascinerad av frågor som vad en meme är, vad som blir viralt och vad en bugg är – i det verkliga, levda rummet. Jag vill föreslå en ny zon för social interaktion och föreställer mig ett möte där vi kommunicerar på ett icke-verbalt sätt med korta sånger, koreografi och andra kroppsliga uttryck, som kan imiteras i oändliga variationer, skrikas ut i tomma intet utan resultat, eller hämtas ur ett arkiv med både kort och lång hållbarhet – ett slags chattrum där ingenting är begripligt och där allt, om än för en millisekund, är relevant. Workshopen är öppen för alla med erfarenhet av och/eller intresse för röst och rörelse. Du behöver inte vara tekniskt kunnig, men alla som kan tänka sig att vara ett weirdo några timmar per dag, under en vecka, är varmt välkomna att delta. Tillsammans kommer vi att utveckla ett språk och en struktur för denna praktik och framföra den inför publik i slutet av veckan. Med viss flexibilitet uppmuntras deltagarna att delta i alla workshoppar.

Canilla (NO/DE):

Berlinbaserade Canilla är ett nyformat projekt av den norska ljudkonstnären och instrumentbyggaren Camilla Vatne Barratt-Due. Hon komponerar ofta för dans- och teaterproduktioner och utvecklar ljudfält som ofta inkluderar elektronik och live-kodad syntes, sammanfogad med material ur en omfattande samling dragspel. Canillas performativa installationer har presenterats på museer och teatrar samt på ljudkonst-, dans- och musikfestivaler i Tyskland, Danmark, Spanien, Sverige, Storbritannien och Norge. Hon valdes nyligen ut till SHAPE 21 – en europeisk plattform för innovativ musik och audiovisuell konst.

Spåren på 2021 års debutalbum“you always wanted more in life, but now you don’t have the appetite” vill hon se som konceptuella kärleksballader, som komna från träden i en sårad skog, och härrör från en installation gjord för Kontakte Festival på Akademie der Künste i Berlin, 2019. Bakom berättelserna pumpar ett mekaniskt hjärta, en struktur av skapelser av nedmonterade dragspel. Canilla arbetar mellan installation och performance och förvandlar traditionellt analogt materiel som gamla verktyg och dragspel till förändrade mekaniska system spelade med kod. Denna hybrida praktik ger elektronisk musik en fysisk kropp, som spårar det förflutna och skänker ett liv efter detta åt dessa mekaniska föremål.

Camilla Vatne Barratt-Due har samarbetat med ett brett spektrum av artister inom livekodning, samtida musik, teater och dansproduktioner, såsom Jo Grys, Peter Cusack, Alexandra Cardenas och Ingri Fiksdal. Hennes arbete har presenterats på arenor som Akademie Der Künste, Radial System och HAU i Berlin; Black Box Theatre i Oslo, London Royal Operahouse, Bergen International Festival och Stamsund International Theatre Festival.

https://canilla.bandcamp.com/releases

biljetter till Praktikpresentationer av Alma Söderberg och Andros Zins-Browne + kontemplativ konsert av Canilla (NO/DE)

17 juni 19:00-21:30 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38014

Sharing session och panel - Vattnet: Hosted by Samlingen

© Märta Thisner

Måndag 13 juni 2022 17:30-19:00 i Studio 2, MDT

Sharing session av Samlingen och panel: Vattnet

 

Detta panelsamtal tar sin utgångspunkt ur olika vattenpraktiker.

 

Medverkande från Samlingen: Amanda Apetrea and Zoë Poluch.

Samtalsmoderator: Tove Salmgren

Samtalspanel: Yared Tilahun Cederlund, Pontus Petersson and more TBC

 

Samlingen:

Samlingen är ett koreografiskt projekt där ett gemensamt intresse för koreografi och feminism flätas samman med dansens historia. I Samlingen ingår Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch.

Samlingen ändras från plats till plats i ett unikt samarbete med verksamma danskonstnärer och besökande publik. Gruppen är sprungen ur ett djupt intresse för kollektivt arbete och verk som skapas av Samlingen signeras alltid tillsammans och inte av de enskilda medlemmarna. Detta för att vi vill arbeta bort från klassiska hierarkiska maktmönster inom dansen, och istället sträva mot andra modeller av gemenskap.

Sharing session:

För Within Practice 2022 kommer Amanda och Zoë att öppna upp ett rum för Samlingens praktiker och genom dem knyta an till festivalens olika teman.

 

Biljetter:

https://www.nortic.se/dagny/event/38006

Sharing session och panel - Sången & Fiktionen: Hostad av Samlingen

© Märta Thisner

Saturday 18th June 16:00-19:00 i Studio 2, MDT

Sharing session av Samlingen och panel: Sången & Fiktionen

 

Sången

Helt plötsligt började alla sjunga på scenen,

eller har vi alltid gjort det i samtida dans?

 

Panel: Alma Söderberg & Liz Kinoshita

 

Fiktionen

Många konstnärer idag väljer fiktion och världsskapande

som en strategi för att finna hopp och framföra samhällskritik.  

 

Moderator: John Paul Zaccarini

Panel: BamBam Frost & Ellen Nyman

Medverkande för Samlingen: Amanda Apetrea and Zoë Poluch.

 

Samlingen:

Samlingen är ett koreografiskt projekt där ett gemensamt intresse för koreografi och feminism flätas samman med dansens historia. I Samlingen ingår Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch.

Samlingen ändras från plats till plats i ett unikt samarbete med verksamma danskonstnärer och besökande publik. Gruppen är sprungen ur ett djupt intresse för kollektivt arbete och verk som skapas av Samlingen signeras alltid tillsammans och inte av de enskilda medlemmarna. Detta för att vi vill arbeta bort från klassiska hierarkiska maktmönster inom dansen, och istället sträva mot andra modeller av gemenskap.

 

Sharing session:

För Within Practice 2022 kommer Amanda och Zoë att öppna upp ett rum för Samlingens praktiker och genom dem knyta an till festivalens olika teman.

 

Biljetter:

https://www.nortic.se/dagny/event/38007

Tiran Willemse: tiran willemse

© Carla Schleiffer

trompoppies:blackmilk är den första delen i en trilogi kallad trompoppies. Trompoppies är afrikaans och beskriver trummajorer, som framför en formationsdans i uniform. blackmilk undersöker ett koreografiskt element: de precisa handgesterna. Med hjälp av koreografi utforskas glappet mellan manlig afrikansk och afroamerikansk identitet, genom att sammanfoga trompoppies rörelser med divors melodramatiska gester och gester förknippade med svarta manliga rapstjärnor. blackmilk öppnar upp för en performativ dimension inom den kulturella representationen av svart maskulinitet och en annan komplexitet och sensibilitet, vilket konstnären beskriver som svart manlig melankoli.

tiran willemse är en sydafrikansk konstnär som bor mellan Berlin och Zürich. Hans performancebaserade praktik utforskar kroppen i otänkbara miljöer. Tiran använder ett fysiskt djup för att producera ljudbilder, för att behandla hur system är konstruerade, och skapar upplevelser som uttrycker mentala och somatiska tillstånd bortom det mänskliga. Han har tidigare arbetat och samarbetat med Eszter Salamon, Jerome Bel, Trajal Harrell, Meg Stuart, Ligia Lewis, Andros Zins-Browne, Alex baczynski Jenkens, Dorotha Gaweda och Egle Kulbokaite (Young girl reading group), Price (Mathias Rinngenberg) och Cullbergbaletten under Deborah Hay och Jeftha Van Dinther.

 

biljetter till trompoppies:blackmilk av tiran willemse 

18 juni 22:00-23:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38018

Slutfest tillsammans med Lustholmen: bas bleau (DJ), Golin (live), Oli XL (DJ)

Vi avslutar festivalen Lustholmen + Within Practice med att bjuda in till en festernas fest på båtenM/S Segelkronan som ligger förtöjd på Skeppsholmen  kan vi fira av festivalmånaden hela natten lång. Anrikningsverket har kurerat musikprogrammet.

Lineup

bas bleau (DJ)

Golin (live)

Oli XL (DJ)

Oli XL

Efter att sakta ha kommit att bli en nyckelröst i ett samtida klubbfält och medverkat i samlingar på ledande experimentella musiketiketterna PAN och Posh Isolation, expanderade Oli XL sin redan framstående ljudvärld med det kritikerrosade debutalbumet ”Rogue Intruder, Soul Enhancer”, släppt 2019 på Stockholmsbolaget Year0001. Med en dissekerande frihandsrelation till den brittiska ravemusikens formspråk, parar han fragmenterande samplingsteknik med personliga fältinspelningar och bearbetad sång—något som resulterar i ett bisarrt men emotionellt rikt musikaliskt universum som påminner lika mycket om Basement Jaxxs lekfullhet som humorlös glitch.

Efter några få vokaldrivna liveshower som dök djupare i albumets popsensibiliteter, har Oli som första svensk någonsin noggrant ägnat det senaste året åt musikskapande för det framstående Warp Records.

Golin

Golin är en Amsterdam-baserad, japansk-amerikansk artist, sångare, producent, klassiskt utbildad pianist och performancekonstnär. Passionerade och märkligt barocka i sin digitala tidsanda, suddar Golins verk ut gränserna mellan mainstream-pop och experimentell elektronisk musik. Hennes unika perspektiv formar musiken, som förmedlar samtida upplevelser av kulturell och fysisk förskjutning, och tar form i euforiska J-pop-hallucinationer.

Golin dök först upp med den egenproducerade EP:n ”Momo” 2017, fortsatt 2018 av ”Fushigi”, ett samarbete med den belgiska producenten Buga släppt på kinesiska Genome 6,66 Mbp. Efter ett tvåårigt residens på Bryssels kulturhus Beursschouwburg och ett år som en del av det europeiska musikplattformen SHAPE, släpptes den CalArts-utbildade dansarens senaste EP ”Crush” i oktober 2020.

bas bleau

bas bleau är en Stockholmsbaserad producent, kompositör och DJ. 2021 släppte hon debut-EP:n ”SOMA” via London-bolaget Cherche Encore, följd av experimentella mixar för bland annat Threads Radio, RTM och TUKIO. bas bleau’s musik kännetecknas av flytande rytmer och blöta melodier, obesvärat skiftande mellan mörk krängande bas, dynamiskt slagverk och glänsande texturer, i skarp och lekfull spänning.

 

 

biljetter för Slutfest tillsammans med Lustholmen 

18 juni, 22:00, M/S Segelkronan på Skeppsholmen

Artister: bas bleau (DJ), Golin (live), Oli XL (DJ)

https://www.nortic.se/dagny/show/142933

Within Practice 2022: Biljetter

Workshop med BamBam Frost: 

13 – 15 juni 13:30-16:00 i Studio 2, MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38000

 

 

Workshop med Liz Kinoshita

14 – 16 juni 10:00-12:30 i Studio 2, MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38002

 

 

Workshop med Alma Söderberg

16 – 17 juni 10:00-13:00 (plats TBC) 

https://www.nortic.se/dagny/event/38005

 

 

Workshop med Andros Zins-Browne

13 – 16 juni 13:00-17:00 på SKH och 17th June 10:00-12:00 på MDT  

https://www.nortic.se/dagny/event/38001

 

Notera att Andros workshop tar plats hela veckan och kräver att alla medverkande kan vara med under alla datum + praktikpresentationen. Biljett bokas en gång för hela veckan.

 

 

Sharing session med samlingen och panel: Vattnet 

13 juni 17:30-19:00 i Studio 2, MDT  

 

Evenemanget innehåller både ett samtal och en sharing session med Samlingen.

 

Medverkande för Samlingen: Amanda Apetrea and Zoë Poluch.

Samtalsmoderator: Tove Salmgren

Samtalspanel: Yared Tilahun Cederlund, Pontus Petersson and more TBC

 

https://www.nortic.se/dagny/event/38006

 

 

Praktikpresentationer av BamBam Frost och Liz Kinoshita + kontemplativ konsert av Eli Keszler (US)

16 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38013

 

 

Praktikpresentationer av Alma Söderberg och Andros Zins-Browne + kontemplativ konsert av Canilla (NO/DE)

17 juni 19:00-21:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38014

 

 

Sharing session med samlingen och panel: Sången & Fiktionen

18 juni 17:00-19:00 i Studio 2, MDT

 

Evenemanget innehåller både ett samtal och en sharing session med Samlingen.

 

Medverkande för Samlingen: Amanda Apetrea and Zoë Poluch.

 

Sången:

Samtalspanel: Alma Söderberg & Liz Kinoshita

 

Fiktionen:

Samtalsmoderator: John Paul Zaccarini

Samtalspanel: BamBam Frost & Ellen Nyman

 

https://www.nortic.se/dagny/event/38007

 

trompoppies:blackmilk av tiran willemse 

18 juni 22:00-23:00 på MDT

https://www.nortic.se/dagny/event/38018

 

 

Slutfest tillsammans med Lustholmen 

18 juni, 22:00, M/S Segelkronan på Skeppsholmen

Artister: bas bleau (DJ), Golin (live), Oli XL (DJ)

https://www.nortic.se/dagny/show/142933