Note från Michikazu Matsune

Under hösten 2019 blev jag kontaktad av Björn Säfsten som undrade om jag skulle kunna vara intresserad av att komma till Stockholm och dela min praktik inom ramen för ”Within Practice”. Mitt omedelbara svar var: ”Självklart!”. Tänk om vi hade vetat vad som väntade våren 2020 …

Reserestriktioner till följd av coronaviruspandemin och tanken på att inte kunna resa till Stockholm fick mig att byta fokus. Jag arbetade i stället fram ett format som workshopdeltagarna skulle kunna utföra på egen hand, vilket resulterade i ett koncept byggt på distansbaserade uppgifter – med olika uppgiftskort.

Projektet kallat For Instance, och dess uppgifter, kan nämligen utföras omedelbart. Detta möjliggör för spontan tolkning, och ett mer eller mindre obegränsat antal potentiella resultat. Målet med verket är inte att lära sig bemästra eller slutföra det. Det förblir flexibelt, justerbart och öppet.

Under hösten 2020 kunde jag äntligen resa till Stockholm. Jag fick då, med stor glädje, möjlighet att arbeta med studenter på STDH och workshop-deltagarna på plats. For Instance, och uppgiftskorten, kommer dock att även fortsättningsvis finnas tillgängligt som ett delat gör-det-själv-verktyg.

Michikazu Matsune

Juni 2021

For Instance – Scores är en arbetsmetod, skapad som ett spel, med både performativa och koreografiska uppgifter. Verket kan utföras individuellt eller i grupp. For Instance består av cirka 50 kort. Idéerna är genomförbara såsom de föreslås, men det finns även möjligheter att skapa och utforska egna spontana kombinationer samt variationer. Processenär en lek med den dynamik som uppkommer i mötet mellan idéer och tolkningar, mellan förväntningar och utföranden. Poetiskt, absurt, enkelt, roligt, realistiskt, omöjligt!

Förberedelse:
Skriv ut korten.
(A5-format rekommenderas)


Alternativ 1:
Blanda korten, välj ett kort slumpmässigt.
Utför uppgiften.

Alternativ 2:
Läs alla uppgifterna.
Skapa en komposition genom att arrangera ihop korten.
Utför kompositionen.
Variationer:
Gör variationer.

Du kan även addera dina egna uppgifter. 

För nedladdning av korten: www.michikazumatsune.info/images/forinstancecards.pdf
Webblänk: www.michikazumatsune.info/works/forinstancecards.htm

Michikazu Matsune använder sig av olika metoder i sitt konstnärliga arbete. Detta kan exempelvis vara skapande av föreställningar, interventioner på offentliga platser och framtagning av artefakter för performativa aktioner. Matsunes verk, ofta med inslag av en poetisk absurditet och subtil humor, reflekterar kring prevalenta teman i vårt globaliserade samhälle – på ett lekfullt men på samma gång kritiskt sätt. Hans senare scenverk, inklusive All Together (2018), framförs på scen av en trio tillsammans med Elizabeth Ward och Frans Poelstra. Föreställningen baseras på berättelser om personer som inte har möjlighet att se den verkliga föreställningen. Michikazu Matsune har även initierat ett projekt kallat Performance Homework (2020, vilket är en reaktion på coronakrisen. Performance Homework innehåller verk från över 25st scenkonstnärer och idéerna kan utföras självständigt. Ett flertal av Matsunes soloverk har turnerat och visats på internationella festivaler och institutioner. Bland annat Goodbye (2016) som bygger på avskedsbrev skrivna av olika människor, och av olika anledningar. Dance, if you want to enter my country! (2015) är utgår från en bisarr, dock sann, historia om en afroamerikansk dansare som tvingades att dansa vid en passkontroll på en flygplats för att bevisa att han faktiskt var en professionell dansare. Detta för att eliminera misstankar som riktats mot honom på grund av hans muslimska förnamn.

Matsune har sedan 2012 undervisat i performativa praktiker och har även varit gästlärare vid Iceland University of the Arts (Master in Performing Arts), University of Agdar in Norway, Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz (HZT)/Universität der Künste Berlin, samt Salzburg Experimental Academy of Dance. Michikazu Matsune är från kuststaden Kobe i Japan. Han är sedan 1990-talet baserad i Wien.

www.michikazumatsune.info